Woekert bamboe? Wat is bamboe eigenlijk voor plant? Bloei veilige bamboe wat is dat?

Algemene informatie

Bamboe

Bamboe behoort tot de familie der grassen. De stengels zijn daarentegen verhout en stevig. Op een enkele uitzondering na zijn alle soorten bamboe bladhoudend. In principe adviseren wij polvormige (Fargesia), dus niet-woekerende bloeiveilige soorten bamboe te gebruiken. Als dichte heg of strak gesnoeid voor vormeffecten zijn ze zeer geschikt, als solitair evenzeer. Een vakbeplanting Fargesia rufa leidt op den duur tot een onderhoudsvrije groenstrook. De gebruiksmogelijkheden zijn legio, sommige jonge scheuten zijn goed eetbaar zoals van Phyllostachys vivax, Phyllostachys bissetii en Phyllostachys dulcis. Bij vorst, schrale wind en felle zon vouwen sommige soorten bamboe hun blad op om overmatige verdamping tegen te gaan. De bloei is een mystiek gebeuren. (Zie bloei). Bamboe heeft een grote architectonische zeggingskracht.

Bloei

De bloei van bamboeIn het kort kan gesteld worden dat alleen het zeer winterharde geslacht Fargesia en de minder winterharde Thamnocalamus tesselatus plus Chusquea couleou niet woekeren. Deze zijn polvormig, maken geen ondergrondse uitlopers en kennen een omvangsgroei van plusminus 10 cm per jaar. De rest van de in ons klimaat gedijende soorten bamboe zoals Phyllostachys, Semiarundinaria, Sasa, Pseudosasa, Hibanobambusa, Pleioblastus en in mindere mate Shibataea kent een ongebreidelde uitbreidingsdrang.

Wortelbegrenzer is een oplossing hiervoor. Nog beter is het deze soorten op eilandjes te plaatsen, wanneer je genoeg ruimte hebt. Het water voorkomt uitdijen. Wij waarschuwen dan ook eenieder die deze, overigens zeer mooie woekersoorten toepast: denk om de buren, denk om de vijverwand, etc.

Vanaf 2005 tot 2009 bloeide Fargesia nitida en haar cultivars, ook hier hebben de oude generatie planten het niet overleefd. Door kruising zijn hier zeer sterke cultivars uit voortgekomen, zie hiervoor ‘nieuwe cultivars’. Bloei geeft onze kwekerij de mogelijkheid nieuwe en goede soorten bamboe te selecteren d.m.v. het na de bloei gevormde zaad. Zaaien geeft bij bamboe enorm veel variatie. Elk zaadje heeft zijn eigen eigenschappen. Uit duizenden zaailingen worden slechts enkele nieuwe goede cultivars geselecteerd. Wij doen dit door te selecteren op hoogte, bladkleur, bladstand, stengelkleur, krimpgevoeligheid (De meeste Fargesia soorten rollen hun blad op bij vorst, harde wind en hitte) van het blad, gezondheid, geschiktheid voor schaduw of zon etc. Deze kenmerken worden uit één zaadje verder opgekweekt. Dit heeft tot gevolg dat alle eigenschappen van deze selectie identiek zijn. Wij bieden alleen bloeiveilige planten aan.

 

Er is de afgelopen jaren veel geknoeid met Fargesia murieliae. Er zijn cultivars op de markt gebracht, die daarna toch weer gingen bloeien en dood gingen. Wat weefselkweek hiermee te maken heeft gehad, blijft onduidelijk. Onze planten worden ambachtelijk vermeerderd door scheuren. Voor alle zekerheid mijden wij planten uit de weefselkweek. Empirisch hebben wij vastgesteld: alle oude generatie planten van Fargesia murieliae zijn bij ons inmiddels afgestorven. Alle nieuwe zaailingen zijn absoluut bloeiveilig. Phyllostachys, Semiarundinaria, Sasa, Pseudosasa, Hibanobambusa, Pleioblastus en Shibataea, kortom de woekerende soorten bamboe overleven bloei wel, helaas zien zij er gedurende de bloei niet erg florissant uit.

Uitbreidingsdrang

 

In het kort kan gesteld worden dat alleen het zeer winterharde geslacht Fargesia en de minder winterharde Thamnocalamus tesselatus plus Chusquea couleou niet woekeren. Deze zijn polvormig, maken geen ondergrondse uitlopers en kennen een omvangsgroei van plusminus 10 cm per jaar. De rest van de in ons klimaat gedijende soorten bamboe zoals Phyllostachys, Semiarundinaria, Sasa, Pseudosasa, Hibanobambusa, Pleioblastus en in mindere mate Shibataea kent een ongebreidelde uitbreidingsdrang. Wortelbegrenzer is een oplossing hiervoor. Nog beter is het deze soorten op eilandjes te plaatsen, wanneer je genoeg ruimte hebt. Het water voorkomt uitdijen. Wij waarschuwen dan ook eenieder die deze, overigens zeer mooie woekersoorten toepast: denk om de buren, denk om de vijverwand, etc.