Bamboe Hagen
In plaats van een [hardhouten] schutting, kun je eigenlijk veel beter een haag van bamboe plaatsen. Het is milieuvriendelijker, goedkoper en heeft een veel langere levensduur. Een haag van bamboe geeft ruisend en wuivend beweging aan je tuin. Er bestaan zeer winterharde en groenblijvende soorten met een hoogte van 1 tot 5 meter. Ook hier bevelen wij de niet-woekerende Fargesiasoorten aan, die bovendien absoluut bloeiveilig zijn. Wil je een hogere haag met dikke halmen (tot 10 cm in Nederland), dan kom je alsnog in de kleurrijke stengels van de woekerende soorten terecht.

Wortelbegrenzer van 60 à 75 cm ingraven lijkt de enige oplossing. Sommige Phyllostachys- en Semiarundinariasoorten vormen prachtige hoge hagen. Ook het gebruik van wortelbegrenzer biedt geen 100 procent garantie voor het niet ontsnappen van de plant: de wortelstokken kruipen over de rand heen, als ze de kans krijgen. Voor een strakke geknipte haag van 0,40 tot 1,25 hoog bevelen wij Fargesia murieliae ‘Simba’ aan. Meestal is 2 à 3 keer knippen per jaar voldoende. Omdat de aangeboden bamboe van eigen kwekerij afkomstig is, kunnen wij bij grote aantallen interessante kortingen geven. Er is, op een enkele uitzondering na, altijd voldoende voorraad op de kwekerij aanwezig zodat je de planten direkt kunt meenemen.

Nog enkele tips:
De meeste Fargesia soorten laten in november de helft van hun blad vallen om verdamping in de winter tegen te gaan. Schrik dus niet  opeens van al dat gele blad maar bewonder de bamboe om haar slimheid.
Om nog meer verdamping tegen te gaan rollen sommige soorten hun blad op bij vorst, harde  wind en hoge temperaturen.

Snoei weg wat je niet bevalt maar doe dit niet in een zonnige periode en bij voorkeur in het voor- of najaar.

• Fargesia woekert niet maar kan wel erg breed worden. Wil je een smalle Fargesia haag, bepaal dan de gewenste breedte en graaf tegels een plank of een smalle strook wortelbegrenzer in van ± 25 cm.

Het aanbevolen aantal stuks bamboe per strekkende meter hangt mede af van hoeveel geduld of haast je hebt:

3   liter pot - 3 tot 4 stuks
5   liter pot - 2 tot 3,5 stuks
10 liter pot - 2 tot 3 stuks
15 literpot - 1 tot 2stuks
Fargesia denudata 'Lancaster'
Deze bamboe vormt na een aantal jaren een dichte, weelderige, frisgroene maar wel zeer brede haag van ± 4 meter hoog. Verdraagt een zonnige standplaats. Fargesia woekert niet en is zeer winterhard.

Leverbaar in 10 literpot,
hoogte 1,5 tot 2 meter.
Fargesia murieliae
'Gentle Giant'

Voor een tot 4,5 meter hoge haag in de halfschaduw of schaduw.
Fargesia is zeer winterhard en woekert niet.

Leverbaar in 10 liter pot,
±1,5 tot 2 meter hoog.
Fargesia murieliae
'Gentle Giant'
Detail.
Fargesia murieliae 'Lava'
Geschikt voor een speelse lage haag van ± 1,50 meter hoog, in de zon of halfschaduw.
Fargesia woekert niet en is zeer winterhard.

Leverbaar in 5 liter pot ± 60 cm. hoog of in 10 liter pot hoogte ± 1 meter.
Fargesia murieliae 'Simba'
Een niet woekerende bamboe, die zich uitstekend in een vorm laat snoeien. Zonder snoei bereikt ze een hoogte van ±1,25 meter. Snoei nooit tijdens een zonnige periode! Voor een plek in de zon of halfschaduw. Fargesia is wintergroen en woekert niet.

Leverbaar in 3 literpot hoogte ± 50 cm. ; 5 liter pot hoogte ± 70 cm. ; 15 liter pot hoogte ± 1 meter.
Fargesia murieliae 'Simba'
Spelen met hagen.
Fargesia murieliae 'Vampire'

Als je in de winter nog steeds van een frisgroene haag wil genieten is deze cultivar de meest voor de hand liggende keus. Voor een plek in de zon, hoogte 2,5 tot 3 meter. Naarmate het jaar vordert kleuren de jonge scheuten alsmaar roder.
Fargesia woekert niet en is zeer winterhard.

Verkrijgbaar in 3 liter pot hoogte ± 60 cm. ; 5 liter pot hoogte ± 100 cm. ; 10 liter pot 150 tot 200 cm.
Fargesia murieliae 'Vampire'

Winterbeeld
Fargesia murieliae 'Vampire'

Detail
Fargesia robusta 'Campbell'

Voor een hoge, brede haag in de zon of halfschaduw van 4 tot 5 meter is dit misschien de juiste keuze. Opvallend van deze soort zijn de witte schutbladeren. Hoewel bloei niet te verwachten is kan er niet gesproken worden van absolute bloeiveiligheid omdat het niet duidelijk is hoe de bloeicyclus van deze bamboe is .[ Bij de meeste Fargesia soorten is dit ± 100 jaar, bij deze soort zou het korter kunnen zijn ] Deze bamboe geeft de voorkeur aan een wat zwaardere grond. Fargesia woekert niet en is zeer winterhard.

Verkrijgbaar in 5 liter pot hoogte ±80 cm. of in 10 liter pot hoogte ± 125 cm.
Fargesia sp. 'Jiu 1'
[ 'Jiuzhaigou 1' ]

Zuilvormig en kleurrijk!
Voor een strakke haag in de zon of halfschaduw van 2,5 tot 3 meter hoog.
Omdat deze soort haar blaadjes oprolt bij vorst en harde wind ziet ze er in de winter soms wat minder uit maar herstel volgt onmiddelijk in het vroege voorjaar.
Fargesia woekert niet en is zeer winterhard.

Verkrijgbaar in 3 liter pot hoogte ± 80 cm. ; 5 liter pot hoogte ± 100 cm. ; 10 liter pot hoogte ± 150 cm. ; 15 liter pot hoogte ±175 cm.
Fargesia sp. 'Jiu 1'
[ 'Jiuzhaigou 1' ]


Winterbeeld
Fargesia sp. 'Jiu 1'
[ 'Jiuzhaigou 1' ]


De vroege voorjaarszon kleurt de halmen rood.
Fargesia sp. 'Jiu 1'
[ 'Jiuzhaigou 1' ]


Herfstverkleuring
Fargesia sp. 'Jiu 9'
[ 'Jiuzhaigou 9' ]

Een tot 5 meter hoge bamboe uit de Jiu reeks voor een plek in de zon. De voorjaarszon marmert de scheuten in een aantrekkelijke kleurstelling. Gebruik van ± 40 cm. hoge wortelbegrenzer is aan te bevelen ,want hoewel deze bamboe niet woekert kan ze wel erg breed uitgroeien. Ook deze Fargesia is zeer winterhard.

Verkrijgbaar in 5 liter pot hoogte ±100 cm. of 10 liter pot hoogte ±175 cm.
Nieuwe cultivars
Fargesia nitida 'Black Pearl'
[ nitida 'Gansu' x nitida ]

Ook weer een op Grassenerf ontwikkelde nieuwe opvallende cultivar, met prachtige dieppaarse jonge stengels die s'winters bijna zwart kleuren. Weelderige groeiwijze, voor het ultieme oerwoudgevoel!
Geschikt als solitair of als brede wat losse haag.

Te verwachten eindhoogte: 3 tot 4 meter, mogelijk hoger.
Geschikt voor een zonnige standplaats maar nog beter in de halfschaduw.

Zeer winterhard en groenblijvend.
Misschien overbodig, nu weten we het wel, maar Fargesia groeit wel, maar woekert niet!
Fargesia nitida 'Pillar'
[ nitida 'Gansu' x nitida ]

Ook deze cultivar is ontstaan in 2005 na de bloei van Fargesia nitida en haar cultivars.

Krachtige groeiwijze, min of meer zuilvormig en daarom geschikt voor een dichte haag van 3 tot 4 meter hoog in de zon of halfschaduw.

Zeer winterhard en groenblijvend.
Fargesia woekert niet.
Fargesia nitida 'Volcano'
[ nitida 'Gansu' x nitida ]

Ook deze min of meer bolvormige cultivar is ontwikkeld op Grassenerf en komt voort uit de bloei van begin deze eeuw. Een selectie uit duizenden zaailingen.

Geschikt voor een plaats in de zon of halfschaduw, als solitair of wat lagere haag van ± 1,5 tot 2 meter hoog.

Goed winterhard en wintergroen.
En nee, Fargesia woekert niet!
Fargesia 'Winter Joy'
[ nitida x murieliae ]


Het betreft hier een hybride voortgekomen uit bestuiving van Fargesia nitida met Fargesia murieliae na de bloei in 2005. Zeer sterk en krachtig groeiend, te verwachten eindhoogte ± 4 meter.
Geschikt als solitair of brede haag in de zon of halfschaduw. Zeer winterhard, groenblijvend en niet woekerend.
Fargesia 'Viking'
[ murieliae x nitida ]

Nieuwe cultivar die in 2005 ontstaan is na bloei van bovenstaande soorten. [Fargesia bloeit 1 maal in ± 100 jaar en sterft dan af over de gehele wereld]. Na de bloei wordt zaad gevormd. De kruising van murieliae en nitida leverde deze bijzonder sterke, gezonde hybride op met een uitzonderlijke groeikracht, een selectie uit duizenden zaailingen.
Hoogte: 3 tot 4 meter, mogelijk hoger. Geschikt als solitair of hoge, brede haag in de zon en halfschaduw. Zeer winterhard, niet woekerend en groenblijvend.
Fargesia 'Viking'
[ murieliae x nitida ]

Winterbeeld
Fargesia nitida 'Black Pearl'
[ nitida 'Gansu' x nitida ]

Detail.
Fargesia 'Winter Joy'
[ nitida x murieliae ]

Winterbeeld
Fargesia 'Obelisk'

Misschien wel de beste hybride voortgekomen uit de bloei eind vorige- begin deze eeuw van Fargesia nitida en murieliae. Krachtig opgaande, zuilvormige groeiwijze, te verwachten eindhoogte 5 meter. De sierwaarde wordt mede bepaald door de grote licht getinte schutbladeren, die door
de aan de basis smalle groeiwijze het hele jaar door goed zichtbaar blijven. Deze hybride is veel beter wintergroen dan de oude generatie Fargesia nitida 'Nymphenburg' en verlangt een zonnige standplaats. Vanaf 2014 verkrijgbaar.
Fargesia 'Obelisk'

Detail