Stipa gigantea
Eind Mei licht dit 150 cm. hoge, imposante siergras de nog prille grassenborder op. Stipa gigantea houdt van een zonnige standplaats en een niet te natte bodem. Het is aan te bevelen bij strenge vorst af te dekken, hoewel er bij ons nog nooit vorstschade is geweest. Als de avondzon de aren goud kleuren weet je wat je al die jaren gemist hebt. Pure mystiek.

Voorjaar op grassenerf
De in 2007 aangelegde border begint zich al flink te ontwikkelen. Op de voorgrond zie je Semiarundinaria fastuosa f. viridis omlijst met wortelbegrenzer tegen het woekeren.
Eryngium agavifolium
Een te weinig aangeplante Eryngium soort, die al vroeg in het voorjaar de tuin opleukt met haar statig, gekarteld bladrozet, om vervolgens aan het begin van de zomer textuur te geven aan de border met paddestoel-achtige bloemhoofdjes. Op de achtergrond het sterk verticale karakter van Digitalis ferruginea.
Siergrassen net voor de bloei
Ook voor de bloei is het lijnenspel van siergrassen interessant. In het midden is Chasmanthium latifolium al in bloei. Op de achtergrond de tot 30 cm. grote bloemschermen van Eupatorium mac. 'Atropurpureum'. Wehebben wel eens 10 vlinders op 1 bloem geteld. Rechts een Fargesia met glanzend groot blad : Fargesia robusta 'Wolong' , een goede vervanger van de woekerende Pseudosasa japonica.
Hoogzomer
Een stukje van Pluktea met op de voorgrond ' het kapsel ' van Miscanthus sin. 'Yaku Jima' , daarachter het grove blad van Darmera peltata. Centraal op de achtergrond een golvend veldje Hakonechloa macra en Lavandula ang. 'Alba'. Het pijpestrooitje [ Molinia ar. Windspiel ] zal nog hoger worden , dat geeft niet want je kijkt er gewoon doorheen. De rose grote bloeischermen zijn van een der reuzen van het vasteplanten rijk : Eupatorium mac. 'Atropurpureum'. Het rode bloedgras daarvoor : Imperata cyl. 'Red Baron'
Schizachyrium e.d.
Een wat minder bekend siergras , waar je zo doorheen kijkt. Mooi voor een groepsaanplant in de volle zon van ongeveer 1 meter hoog. In de herfst verkleurt het blad mooi rood.
De eerste nachtvorst
Op de voorgrond zie je het diamantgras : Calamagrostis brachytricha. Na een regenbui schitteren de aan de aren gehechte druppels in de zon. Solitair of in groepen aangeplant onmisbaar in de nazomertuin. Hoogte ongeveer 80 cm. Op de achtergrond de rijke bloei van Miscanthus sin. 'Flamingo'. Nachtvorst en siergrassen verkleuren de tuin tijdelijk in een sereen beeld.
Herfst schilderij
Het is alweer oktober, maar dat geeft niets, siergrassen blijven een feest voor het oog. Van voor naar achter zie je: Digitalis ferruginea, Calamagrostis brachitricha, Miscanthus sin. 'Kleine Fontaene' en helemaal achteraan Miscanthus sin. 'Silberspinne', Hier en daar de luchtige aren van Molinia ar. 'Windspiel'
Nachtvorst en Pennisetum
Een wollig veld van de fotogenieke Pennisetum alopecuroides. Wij zoeken nog naar de beste cultivars in het sortiment. De Pennisetum soorten die wij aanbieden op Grassenerf zijn in ieder geval goed winterhard.
Eucalyptus debeuzevillei
Recentelijk zijn wij begonnen met het kweken van Eucalyptis soorten. De hier afgebeelde Eucalyptis debeuzevillei is voldoende winterhard. Binnen een aantal jaren hopen we beeld te krijgen welke soorten geschikt zijn voor ons klimaat. Op de achtergrond het late herfstsilhouet van de soms wel 4 meter hoge Miscanthus floridulus.
November
Ook in november koesteren siergrassen hun schoonheid. Op de voorgrond : Panicum virg. 'Rehbraun' , daarachter de lage Miscanthus sin. 'Yaku Jima'. Helemaal op de achtergrond : Pennisetum al. 'Herbstzauber'. De allang uitgebloeide zwarte bloemhoofdjes zijn van Eryngium agavifolium.
Winter op Pluktea.
Het decor voor een stukje theater is door het weer al gemaakt.
Contrast
Midden december contrasteert heldergroene bamboe mooi met de afgestorven siergrassen.
Oudejaarsdag 2008
Frontaal zie je het statige silhouet van Panicum virgatum 'Northwind' , een topper ! Zuilvormig , strak opgaand en al vroeg in het voorjaar mooi.
Een klein sneeuwbuitje
De winter kleurt op haar eigen manier de border. Je zou het zelf in een nachtje moeten doen. Links Panicum virgatum 'Northwind' en rechts o.a Pennisetum alopecuroides. De bamboe centraal is Semiarundinaria fastuosa f. viridis , zeer winterhard.
Vaste planten en grassen
in de winter.

De stijve , verticale bloeiwijze van Digitalis ferruginea handhaaft zich tot het volgende voorjaar. Diverse soorten siergrassen completeren het beeld.
Bamboe eilanden
Deze sterk woekerende bamboesoorten zijn op eilandjes geplant om 'lopen' te voorkomen. Een ideale schuilplaats voor vogels om de nacht door te komen. Vooraan de zeer winterharde Phyllostachys bissetii , daarachter Semiarundinaria fastuosa.
Rijp in Januari
Het voorjaar mag best nog wel even wachten.
De nu volgende foto's zijn gemaakt in 2008.
Daaronder volgen de foto's uit 2009, 2014 en 2015.
Foto's uit 2009.
Juni 2009
De luchtige wolk Stipa gigantea blijft tot ver in de herfst de aandacht opeisen.
Juli 2009
De pruikenbollen van veel Pennisetum soorten hebben ook al voor de bloei sierwaarde door hun vorm.
Juli 2009
Juli 2009
Centraal: Eryngium agavifolium
Eind juli 2009
De rode 'vlek' is van Imperata cylindrica 'Red Baron'.
Eind Juli 2009
Omhoog en omlaag.
Begin augustus 2009.
Bamboe en siergras nog net voor de bloei.
Begin augustus 2009.
Begin augustus 2009.
Begin augustus 2009.
Het tot 3 meter hoge pijpenstrooitje Molinia arundinacea 'Windspiel' brengt op een transparante manier hoogte in de border.
Augustus 2009
Op de voorgrond de luchtige bloeiwijze van Schizachyrium scoparium.
Begin september 2009.
Schizachyrium scoparium met daarachter de zilveren pluimen van het Diamantgras: Calamagrostis brachytricha.
Eind september 2009.
Voorgrond:
Molinia caerulea 'Moorhexe'
Achtergrond:
Miscanthus sin. 'Yaku Jima'
Eind september 2009.
Siergrassen zijn nog steeds op hun hoogtepunt, hier Panicum virgatum 'Rehbraun' met op de achtergrond Miscanthus sin. 'Yaku Jima'
Eind september 2009
Links de paarse bloemhoofdjes van misschien wel de beste vaste plant die wij kennen: Zaagblad [ Serratula seoanei ]. Mooi blad, een leuke bloeiwijze en tot slot een toegift van pluizige zaadbolletjes die de hele winter staan te trillen in de wind.
Half oktober 2009
De orchidee achtige bloeiwijze van Tricyrtis formosana 'Purple Beauty' blijft tot laat in de herfst de border opvrolijken.
Half oktober 2009
Pennisetum alopecuroides 'Japonicum' in herfsttooi.

Half oktober 2009
het licht beinvloed de border op telkens een andere manier.
Half oktober 2009
Donker en licht.
Half oktober 2009
Panicum virgatum 'Northwind' [voorgrond] blijft
lang groen.
Half oktober 2009.
De uitgebloeide bloemhoofdjes van Eryngium agavifolium temidden van diverse Miscanthus en Pennisetum cultivars.
Foto's en video uit 2014
Eind juli 2014

Overstroming leidt niet tot schade bij siergrassen.
Half augustus 2014

Op de voorgrond: Anemone cylindrica, daarachter Miscanthus sin. 'Red Chief'.
Begin oktober 2014

Het was een spinnenrijk jaar 2014.
Halloween op Grassenerf.
Foto's uit 2015
Deze border zal elk
jaar veranderen door uitzaaien.
Eind oktober heerst weer een heel andere sfeer.
De vele mogelijkheden van
siergrassen in plantenbakken.
Project Dreefplein Waddinxveen,
1 jaar na aanplant.
Perovskia atr. ‘Blue Spire’, met in het midden Cirsium riv. ‘Trevors Blue Wonder’ en rechts Salvia ‘Serenade’
Volwassen border 10 maanden na aanplant.
 Drie maanden na aanplant, direct resultaat door gebruik te maken van grote potten.
 September weelde.
Tetrapanax pap. ‘Rex’ bereikte in 2015 een hoogte van bijna 3 meter.
Rood bloeiende vaste planten geneutraliseerd door het groen van de siergrassen.
Dauw op Panicum virg. ‘Rehbraun’, herfstige rust.