ASSORTIMENT BAMBOE

Chusquea couleou

 

Aparte, niet woekerende bamboe, helaas niet zo winterhard. Hoogte ± 2 meter, zonnige standplaats. Bladhoudend, bij strenge vorst afdekken.

Fargesia denudata ‘Lancaster

 

Tot 4 meter hoge, wat breed uitgroeiende, winterharde bamboe.
Geschikt als solitair of wintergroene hoge haag.
Fargesia woekert niet

Fargesia murieliae ‘Lava’

 

Een op eigen kwekerij ontwikkelde cultivar met blauwgroen blad. Hoogte ± 125 cm. Voor een plek in de zon of halfschaduw als solitair, groep of lage brede haag. Fargesia woekert niet ,is bladhoudendend en zeer winterhard.

Fargesia robusta ‘Campbell’

 

Opgaande winterharde bamboe met opvallende helderwitte schutbladen.Onder gunstige omstandigheden tot 5 meter hoog.Geschikt als solitair of hoge, wintergroene haag in zon of halfschaduw. Fargesia woekert niet.

Fargesia robuta ‘Wolong’

Omdat Fargesia niet woekert is deze bamboe een goed alternatief voor de fiks woekerende, veel aangeboden Pseudosasa japonica. Mooi groot, glimmend blad. Voor een imposante haag van ± 5 meter hoog of als solitair. Goed winterhard, zon of halfschaduw, wintergroen.

Fargesia sp. ‘Jiu 1’ [ ‘Jiuzhaigou 1’ ]

Vroeg in het voorjaar kleurt de zon de halmen van deze Fargesia mooi paarsrood.Hoewel in de winter , door vorst en wind , het blad behoorlijk kan lijden herstelt deze tot 3 meter hoge , zeer winterharde bamboe zich snel. Prachtige zuilvormige solitair maar zeer zeker ook geschikt voor een dichte, bladhoudende haag in zon of halfschaduw.

Fargesia sp. ‘Jiu 1’ [ ‘Jiuzhaigou 1’ ]

Herfstbeeld

Fargesia sp. ‘Jiu 1’ [ ‘Jiuzhaigou 1’ ]

Enkele jaren na aanplant.

Fargesla sp. ‘Jiu 4’ [ ‘ Jiuzhaigou 4’ ] ‘

 

Winterbeeld.

 

Wat lagere vorm in de ‘Jiu’ reeks, hoogte ± 2 meter. Compacte, zuilvormige groeiwijze met bijna zwarte stengels. Fargesia woekert niet en is zeer winterhard.

Fargesia sp. ‘Jiu 9’ [ ‘Jiuzhaigou 9’ ]

 

Ook deze bamboe begint het voorjaar met opvallend gekleurde halmen. Het enige nadeel van deze goed winterharde, bladhoudende bamboe is het nogal breed uitgroeien. Gebruik van wortelbegrenzer voor een tot 4 meter hoge haag is daarom aan te bevelen, of je moet er natuurlijk de ruimte voor hebben, want echt woekeren doet ze niet.

NIEUWE CULTIVARS

Fargesia nitida ‘Black Pearl’

[ nitida ‘Gansu’ x nitida ]

 

Ook weer een op Grassenerf ontwikkelde nieuwe opvallende cultivar, met prachtige dieppaarse jonge stengels die s’winters bijna zwart kleuren. Weelderige groeiwijze, voor het ultieme oerwoudgevoel! Geschikt als solitair of als brede wat losse haag.

Te verwachten eindhoogte: 3 tot 4 meter, mogelijk hoger.
Geschikt voor een zonnige standplaats maar nog beter in de halfschaduw. Zeer winterhard en groenblijvend. Misschien overbodig, nu weten we het wel, maar Fargesia groeit wel, maar woekert niet!

Fargesia nitida ‘Black Pearl’

[ nitida ‘Gansu’ x nitida ]

 

Detail

Fargesia nitida ‘Pillar’

[ nitida ‘Gansu’ x nitida ]

 

Ook deze cultivar is ontstaan in 2005 na de bloei van Fargesia nitida en haar cultivars.

Krachtige groeiwijze, min of meer zuilvormig en daarom geschikt voor een dichte haag van 3 tot 4 meter hoog in de zon of halfschaduw.

Zeer winterhard en groenblijvend.
Fargesia woekert niet.

Fargesia nitida ‘Pillar’

[ nitida ‘Gansu’ x nitida ]

 

Zomerbeeld

Fargesia nitida ‘Volcano’

[ nitida ‘Gansu’ x nitida ]

 

Ook deze min of meer bolvormige cultivar is ontwikkeld op Grassenerf en komt voort uit de bloei van begin deze eeuw. Een selectie uit duizenden zaailingen.

Geschikt voor een plaats in de zon of halfschaduw, als solitair of wat lagere haag van ± 1,5 tot 2 meter hoog.

Goed winterhard en wintergroen.
En nee, Fargesia woekert niet!

Geschoren haag Fargesia nitida ‘Volcano’

[ nitida ‘Gansu’ x nitida ]

 

Fargesia ‘Obelisk’®

 

Misschien wel de beste hybride voortgekomen uit de bloei eind vorige- begin deze eeuw van Fargesia nitida en murieliae. Krachtig opgaande, zuilvormige groeiwijze, te verwachten eindhoogte 5 meter. De sierwaarde wordt mede bepaald door de grote licht getinte schutbladeren, die door
de aan de basis smalle groeiwijze het hele jaar door goed zichtbaar blijven. Deze hybride is veel beter wintergroen dan de oude generatie Fargesia nitida ‘Nymphenburg’ en verlangt een zonnige standplaats. Vanaf 2014 verkrijgbaar.

Fargesia ‘Obelisk’®

 

Detail

Fargesia ‘Obelisk’®

 

10 jaar oud

Fargesia ‘Winter Joy’

[ nitida x murieliae ]

 

Het betreft hier een hybride voortgekomen uit bestuiving van Fargesia nitida met Fargesia murieliae na de bloei in 2005. Zeer sterk en krachtig groeiend, te verwachten eindhoogte ± 4 meter.
Geschikt als solitair of brede haag in de zon of halfschaduw. Zeer winterhard, groenblijvend en niet woekerend.

Fargesia ‘Winter Joy’

[ nitida x murieliae ]

 

Detail

Fargesia ‘Viking’

[ murieliae x nitida ]

 

Nieuwe cultivar die in 2005 ontstaan is na bloei van bovenstaande soorten. [Fargesia bloeit 1 maal in ± 100 jaar en sterft dan af over de gehele wereld]. Na de bloei wordt zaad gevormd. De kruising van murieliae en nitida leverde deze bijzonder sterke, gezonde hybride op met een uitzonderlijke groeikracht, een selectie uit duizenden zaailingen.
Hoogte: 3 tot 4 meter, mogelijk hoger. Geschikt als solitair of hoge, brede haag in de zon en halfschaduw. Zeer winterhard, niet woekerend en groenblijvend.

Fargesia ‘Viking’

[ murieliae x nitida ]

 

Winterbeeld

Fargesia nitida ‘Shadow Light’

[ een selectie uit zaailingen van Fargesia nitida ‘Gansu’ 2004 ]

 

Deze op Grassenerf ontwikkelde cultivar is alleen geschikt voor schaduwrijke plekken, de geschatte eindhoogte is 1,5 meter.

Ook deze Fargesia is goed winterhard en groenblijvend.

Fargesia woekert niet.