Informatie siergrassen

Siergrassen verzorging en aanplant 

Het aangeboden assortiment van de op onze kwekerij geteste meerjarige siergrassen is aanzienlijk. Allen zijn zij getest op winterhardheid, kleur, textuur, uitbreidingsdrang, het niet of weinig uitzaaien en omvallen, wintersilhouet etc. Of het nu gaat om de koperkleurige pluimen van Miscanthus sinensus ‘Malepartus’, het oplichten van de aren van Stipa gigantea in de avondzon, het bruinrode wiegen in de wind van het blad van Chionochloa rubra, zij voegen iets nadrukkelijk poëtisch toe aan je tuin. Een altijd veranderende tuin, want na het afsnoeien van de niet bladhoudende siergrassen eind februari begint het feest weer van voren af aan. Een onder een strakke architectuur aangelegde tuin verandert vanaf de vroege zomer geleidelijk in een gecontroleerde wildernis, waarna in de winter de prachtig oplichtende afgestorven silhouetten dat beeld weer overnemen. Er bestaan bladhoudende siergrassen en grassen waarvan het blad in de late herfst afsterft, in het begin veelal gecombineerd met een prachtige herfstkleur. De hoogte kan variëren van 10 cm tot 3,5 meter. De beste tijd om bladverliezende siergrassen te bekijken is altijd, behalve direct na de snoei. Op zijn mooist zijn ze van begin augustus tot eind oktober, waarna je nog tot eind februari van het winterse silhouet kunt genieten.

Enkele praktische tips

 

De door ons aangeboden siergrassen behoren niet tot de waterplanten. Geef ze wel water na het planten, maar voorkom dat ze met hun kluit in het water staan.


• Snoei siergras eind februari. Geniet zo lang mogelijk van hun wintersilhouet.


• De meeste siergrassen houden van een bemeste, humusrijke en vochtige grond.


• Siergrassen in een ruime pot kan, geef ze goed water en mest, ga niet op vakantie of neem goede buren, want ze drinken veel.


• Door sommige factoren (droogte, wind, bemesting, grondsoort, gebrek aan licht) kan het gebeuren dat een gras ‘omvalt’. Plaats een gaashekje om de plant of bindt de plant voorzichtig losjes samen.


• Soms zaait een siergrassoort zich lichtjes uit. Verwijder deze zaailingen.